Projektowanie CAE – wszystko, co powinieneś wiedzieć o tym systemie

System CAE to rodzaj oprogramowania komputerowego, którego zadaniem jest wspomaganie pracy inżyniera w projektowaniu procesów technologicznych i symulacji komputerowej.

Produkcja to jeden z głównych sektorów gospodarki na świecie. Działalność ta polega na wytwarzaniu produktów fizycznych i charakteryzuje się usystematyzowanym procesem produkcyjnym, na który składają się dwa główne etapy: projektowanie i wytwarzanie. Każdy z tych etapów zawiera w sobie zbiór operacji, które mają zwykle jeden główny cel – wytworzenie określonego produktu, w jak najkrótszym czasie i jak najniższym kosztem.

Optymalizacja procesów produkcyjnych jest kluczowym aspektem pozwalającym na skrócenie czasu wytwarzania wyrobu i obniżenie kosztów działalności przedsiębiorstwa. Współczesny rozwój technologii i informatyzacji doprowadził do powstania szeregu nowoczesnych rozwiązań, które ułatwiają pracę inżynierów w różnych fazach powstawania produktu. Jednym ze sposobów optymalizacji procesów produkcyjnych jest wdrożenie systemu CAE. Na czym polega?

System CAE

System CAE to rodzaj oprogramowania komputerowego, którego zadaniem jest wspomaganie pracy inżyniera w projektowaniu wyrobów i procesów technologicznych. Skrót ten pochodzi z języka angielskiego (Computer Aided Engineering) i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „inżynieria wspomagana komputerowo”.

Program CAE pozwala na projektowanie zaawansowanych konstrukcji i schematów inżynierskich z uwzględnieniem obliczeń i analiz technicznych. Przeprowadzenie symulacji skutkuje otrzymaniem przez użytkownika informacji zwrotnych na temat zachowania się obiektu w warunkach rzeczywistych. Wyniki symulacji i obliczeń pozwalają określić, czy projektowany wyrób spełni swoje założenia jako produkt fizyczny, czy konieczne jest wprowadzenie modyfikacji założeń konstrukcyjnych.

Projektowanie CAE to doskonałe narzędzie eliminujące konieczność produkowania kosztownych prototypów. W tradycyjnym podejściu do projektowania inżynierowie musieli poświęcić czas i pieniądze na zbudowanie prototypu i poddanie go specjalistycznym testom wytrzymałościowym. Zwykle budowano również kolejny prototyp, który zawierał naniesione w wyniku testów poprawki. Projektowanie CAE pozwala na przeprowadzenie wymaganych testów w środowisku wirtualnym i natychmiastowe wdrożenie poprawek, bez konieczności budowania fizycznego modelu. Takie podejście pozwala na skrócenie czasu projektowania wyrobu i oszczędność kosztów związanych z produkcją prototypu.

Systemy CAD

Systemy CAD (Computer Aided Design) – komputerowe wspomaganie projektowania – to rodzaj oprogramowania komputerowego, które umożliwia tworzenie rysunków 2D oraz modeli 3D w środowisku wirtualnym. Programy CAD są wykorzystywane głównie przez konstruktorów, technologów oraz inżynierów automatyków pracujących w branży budowlanej, mechanicznej oraz elektrycznej. Oprogramowanie umożliwia szybkie projektowanie zaawansowanych konstrukcji inżynierskich oraz schematów elektrycznych i pozwala na skrócenie czasu dostarczania produktu na rynek. CAD program wyposażony jest zwykle w biblioteki symboli i komponentów, które użytkownik może wykorzystywać podczas tworzenia projektów.

Ogromną zaletą systemów CAD jest możliwość tworzenia dokumentacji projektowej. Programy te mają zwykle wbudowane moduły do tworzenia rysunków 2D, które pozwalają na szybkie tworzenie dokumentacji i automatyczne wypełnianie parametrów zawartych w założeniach projektu. Użytkownik ma możliwość tworzenia własnych szablonów dokumentacji, które są dostosowane do standardów obowiązujących w danym przedsiębiorstwie.

EPLAN – dostawca oprogramowania inżynierskiego

Firma EPLAN to uznany dostawca zaawansowanego oprogramowania inżynierskiego do projektowania układów i tworzenia dokumentacji technicznej. Oferowane rozwiązania znalazły swoich zwolenników w przedsiębiorstwach na całym świecie. Firma specjalizuje się w dostarczaniu programów komputerowych do projektowania schematów elektrycznych i hydraulicznych.

Korzystanie z oprogramowania inżynierskiego EPLAN pozwala użytkownikowi na sprawną pracę z zaawansowanymi projektami inżynierskimi. Rysowanie schematów w środowisku wirtualnym umożliwia szybką identyfikację błędów i łatwe wprowadzanie zmian. Programy zostały wyposażone w obszerne biblioteki wspomagające pracę inżyniera, które oferują szereg symboli i komponentów przydatnych podczas tworzenia dużych projektów. Korzystanie z tych bibliotek eliminuje konieczność ręcznego rysowania każdego fragmentu schematu i pozwala zaoszczędzić czas podczas projektowania.

Wśród systemów CAD oferowanych przez EPLAN należy wyróżnić takie programy jak:

• EPLAN Electric 8 – program przystosowany do projektowania zaawansowanych schematów elektrycznych 2D oraz tworzenia dokumentacji projektowej,
  • EPLAN Fluid – program przystosowany do projektowania zaawansowanych schematów hydraulicznych 2D oraz tworzenia dokumentacji projektowej.

Zaletą oprogramowania firmy EPLAN jest możliwość korzystania z rozwiązań chmurowych, które umożliwiają integrację zespołów przedsiębiorstwa i wspólną pracę nad jednym projektem, w tym samym czasie.